Sommeren er over os, og næppe er temperaturen over tyve grader, før danskerne finder grillen frem. Den foretrukne tilberedningsform i sommermånederne, hvor der ikke skal mange solstrejf eller lange, lyse aftener til, før folk så småt hopper i forklæderne og finder grillgaflen frem.
Og det forstår man jo godt. For hvad er mere synonymt med sommeren end udendørs aftensmad, gang i grillen og en knitren i baggrunden fra bøfferne, der steger over kullene?
Retterne eller maden, der tilberedes på grill, er forbundet med stor tradition. Pølser, brød, lækre bøffer og sommer- og kartoffelsalater. For de fleste er innovation og fornyelse et fyord i grill-regi, hvor bestanddelene helst skal være de samme, som traditionerne foreskriver. År efter år og i hvert fald de første sommerdage. Naturligvis.
Men når vi bevæger os længere hen i kalenderen, kan det dog være forfriskende med et par variationer i sommerkostplanen og alternative bud på, hvordan menuen kan skrues sammen. Selvfølgelig uden at gå på kompromis med de gode ting, dét at grille kan.
Her følger et par bud på anderledes sommerretter på grill.
Fisk og skaldyr på grillen
Mens mange sværger til grillpølser og T-bone steaks, vil danskere bosiddende i udkanten og i kystbyer kunne skrive under på, at der er mange andre muligheder, hvis man kigger mod havet.
Især skaldyr gør sig enormt godt på grillen, hvor hummer, jomfruhummer og lignende er både uproblematiske at tilberede og smager fantastisk. Ja, det kan ligefrem være et næsten eksklusivt måltid, der sender tankerne mod Sydfrankrig.
På grillen i et ildfast fad. Godt med persille på og serveret med nybagt brød med citron- eller kryddersmør. Supplér retten med en kølig, læskende flaske hvidvin, og så er den imaginære rejse til sydens kulinariske oplevelser en realitet.
Bag dit eget brød på grillen
Et godt supplement til de fleste grillretter er sprødt, nybagt brød. Og når du alligevel har tændt op i den, er grillen et fremragende – omend overset – sted at bage dit eget brød. Helt nybagt og perfekt til grillretterne.
På grillen er der mulighed for at give brødet en anden og sprødere skorpe end ellers og en mere blød og elastisk konsistens indeni – på grund af den højere luftfugtighed udendørs.
De fleste typer brød kan bages på grillen, og for at give brødet optimale varmeforhold at bage under er det en god idé at arrangere grillkullene i en cirkel – så varmen fordeles jævnt, og brødet bages ligeligt hele vejen igennem.
Et velduftende, nybagt brød er din mulighed for at overraske selskabet med dine evner ved grillen – ikke bare som grillmester, men også som bager.
Kolde hvidvine til sommervarmen
Uden mad og drikke, duer helten ikke. Så der skal naturligvis tilsvarende gode drikkevarer til den lækre grillmad. Det gælder især, hvis du giver menuen ovenfor et skud.
Til grillet hummer eller skaldyr er der nemlig næppe noget bedre end et koldt glas hvidvin. Et godt sted at starte er hos de populære vinhandlere online – såsom Jysk Vin.
Er du mest til tørre italienere, de oversøiske vines krydrede nuancer eller læskende, franske hvidvine fra Alsace eller Chablis? Alle forhandles de hos Jysk Vin, der udmærker sig ved at forhandle et bredt udvalg af forskellige vine fra alle dele af verden.
Hos Jysk Vin, der er en Randers-baseret online vinhandel, finder du blandt hvidvinene et spændende udvalg af lette, frugtige vine fra Frankrig samt sødere, runde vine fra det sydlige Tyskland. Begge hvidvine, der med deres tekstur og frugtnuancer egner sig glimrende til netop skaldyr.
Hos Jysk Vin spænder udvalget over lige så mange lande som årgange, og forhandleren har desuden et søgefilter, hvor du kan angive, hvilken type mad vinen skal passe til. Se selv mere på Jysk Vins hjemmeside.