Globaliseringen kan vi ikke komme uden om – heller ikke når det gælder madlavning og restaurantbesøg. Du kender sikkert til middelhavskøkkenet, hvor fransk og italiensk mad er populært med retter som ratatouille, coq au vin, pizza og bolognese. Eller det mere eksotiske, asiatiske køkken med de velkendte forårsruller, nudler og sushi.
Hvad med det nordiske køkken? Måske er du stødt på det forskellige steder, men det står uklart for dig, hvad der egentligt kan beskrives som nordisk mad. Ikke desto mindre er det nordiske køkken i stigende grad blevet en trend inden for madverdenen. Ikke kun herhjemme, men også på et internationalt plan. Men hvad karakteriserer egentligt det nordiske køkken, og hvordan kan du selv få en middagsret på bordet med udgangspunkt i mere lokale køkkentraditioner frem for dem, du kender fra udlandet?
Nordiske råvarer i fokus
Når du hører om nordiske designere, er de kendetegnet ved, at de fokuserer på enkelthed og kvalitet. Det gør sig også gældende, når der skal sættes ord på, hvad der kan beskrive det nordiske køkken. I det nordiske køkken er det primære, at det er råvarer fra Norden, der anvendes til at sammensætte de helt rette smagskombinationer. Det betyder blandt andet, at det nordiske køkken inkorporerer flere mælkebaserede produkter sammenlignet med andre køkkentraditioner.
Derfor vil du typisk støde på ingredienser såsom mælk, ost, smør og diverse surmælksprodukter. Andre råvarer, der i særdeleshed optræder i det nordiske køkken, er forskellige kåltyper, æbler, nødder, korn og rødder i alle afskygninger. Derudover bliver lækre bær ofte anvendt – for eksempel vitaminbomben havtorn, som er en frugtbusk, der vokser vildt i Norden. Alle disse eksempler på smagsgivende råvarer kombineres især med gris og forskellige former for fisk. Kombinationsmulighederne giver anledning til at eksperimentere med middagsretter med et moderne og innovativt islæt.
Enkelthed og stolthed
Selvom det nordiske køkken inviterer til at eksperimentere, er det stadig enkeltheden, der er omdrejningspunktet. Som tidligere nævnt kender du sikkert til både middagsretter fra middelhavsområdet og orienten. Den voksende popularitet i det nordiske køkken hænger sammen med efterspørgslen på at finde ’tilbage til rødderne’ og være stolte af den nordiske natur og de nordiske afgrøder.
Kort og godt handler det nordiske køkken altså om at hylde alt det, som Skandinavien kan tilbyde madlavningen. En klar fordel ved at blive inspireret af det nordiske køkkens filosofi er, at det skandinaviske klima muliggør, at eksempelvis bær vokser og modner langsommere, hvilket giver en dybere smag. Det handler blot om at slippe kreativiteten fri og afprøve nye smagskombinationer med både kendte og ukendte råvarer fra Norden.
Nordisk mad på bordet
Det er i efterårs- og vintermånederne, at de nordiske afgrøder såsom kål, rodfrugter og æbler er i sæson. Det er derfor i vinterhalvåret, du skal sørge for at få afprøvet en masse opskrifter med netop disse råvarer – for eksempel er en god hverdagsret en fyldig suppe med lokaltavlede rødder. Dog er det ikke kun til hverdag, at det kan stimulere dine sanser at sætte tænderne i retter kokkeret med inspiration fra det nordiske køkken. Et festmåltid kan ligeledes tage udgangspunkt heri, og hvis du ikke selv har mod på at sammensætte en menu til flere personer med de helt rette smagsnuancer og råvarer, findes der cateringfirmaer, der har specialiseret sig i netop det nordiske køkken. Her kan du vælge mellem flere menuer, så du uden det store besvær kan sætte et lækkert måltid på bordet, når dine gæster ankommer. Det vil uden tvivl tilfredsstille gæsterne, men uden tvivl også overraske dem at smage på, hvor delikat et nordisk måltid kan smage.