Elsket af mange og serveret overalt i verden. Står den på lasagne, er de gamle italienske forskrifter den sikre vej til det gode resultat.
Overalt i verden er den et sikkert hit på middagsbordet. Lasagnen. Cremet og blød, frisk og indbydende. Med smagen af Italien forankret i hvert lag af lasagneplader og til stede i hver bid, du kommer til at tage.
Variationerne er ganske små, afhængigt af hvor den serveres, men alligevel til at bide mærke i. Den klassiske lasagne skal dog tilberedes på ægte, italiensk vis, hvis man skal være på den sikre side, når gæsternes mundvand skal have frit spil.
Det kræver en række grundprincipper, der til gengæld gør dig i stand til let og hurtigt at tilberede en lasagne, du sidenhen aldrig kommer til at afvige fra.
Lav bechamelsaucen selv – fra bunden
I mange supermarkeder toner den færdiglavede bechamel- og mornaysauce frem på hylden. Noget mange danskere tyr til, når der er lasagne på menuen, tiden måske er knap, og den færdiglavede udgave er bekvemmelig blot at varme op.
Styrer du helst helt uden om bechamelsaucen, findes der også andre bud på alternative lasagner – eksempelvis med laks og spinat, som du kan læse mere om i denne artikel.
Skal du have den fulde oplevelse af en lasagne efter italienske forskrifter, er der dog ingen vej udenom. Bechamelsaucen skal laves fra bunden. Og det er faktisk langt nemmere, end de fleste tror, når du skal i gang med processen.
Start med at lave en smørbolle. Smeltet smør, der gradvist røres sammen med et par spiseskefulde mel i en kasserolle. Tricket er at være tålmodig, når du rører melet i, og så er du home safe.
Saucen skal tilføres en smule ost, der giver den cremede konsistens – og så er det ellers afgørende at smage til. Vær generøs med peber og muskatnød, for det er de små ingredienser, der sender dine smagsløg i fugleflugt mod Italien.
Friske råvarer
Har du ved selvsyn inspiceret det italienske køkken i autentiske omgivelser på et vaskeægte trattoria, ved du, at råvarer er alt. Ikke mange andre steder møder man et køkken, der ved hjælp af så få råvarer præsterer så meget smag.
Ja, det italienske køkken er vel det tætteste, man kommer på en gastronomisk levendegørelse af mantraet ”less is more”. Og den tese skal du tage med dig, når du køber ind til din italienske lasagne.
Hold din lasagne simpel, og fokuser i stedet på råvarerne. Sørg for at handle kød og grøntsager, der er så friske som muligt. Der er forskel på kvaliteten af hakkekødet, som du med fordel kan købe hos en rigtig slagter – ligesom grøntsager fra en grønthandler typisk er garanter for en væsentlig større smagsoplevelse.
Alt sammen bidrager det til smagen i din lasagne, og skaber den forskel, der gør, at du med ganske få forsøgs træning kan hive smagen af Italien ud af ovnen igen og igen.