5 tips til at undgå madspild

0
2387
Undgaa madspild

Begrebet madspild har startet mange debatter i de seneste år. Faktum er også, at verdens befolkning smider alt for meget mad ud i skraldespanden. Du har måske tit tænkt negative tanker om bagerafdelingen, når du får at vide, at det daggamle brød kommer ud i containeren ved fyraften. Men hvad med dig selv? Sørger du for at købe minimalt ind og udnytte varerne i køleskabet? I Danmark smider vi hvert eneste år over 700.000 ton mad ud, hvoraf husholdningernes madspild udgør de 260.000 ton. Alt denne mad kunne sagtens være blevet spist, og madspildet er både spild af ressourcer og belaster miljøet. Hvis disse facts skaber vrede og bekymrede miner, kan du i det følgende få 5 gode tips til, hvordan du undgår madspild i hverdagen.

Lav en grundig indkøbsseddel

Alt for mange danskere glemmer at lave en huskeseddel, inden turen går ned til det lokale supermarked. Hvis du er en af dem, har du nok tit købt for mange grøntsager eller en ekstra pose brød, som efterfølgende ikke blev spist. Derfor er det ufatteligt vigtigt at tjekke dine opskrifter, dit køleskab og fryser, inden du køber halvdelen af supermarkedets varer. Ved at lave en liste sparer du samtidig godt med penge og undgår at bruge penge på fristende, søde sager. Under handleturen kan du desuden hjælpe supermarkederne med at mindske madspildet. Flere supermarkeder såsom Rema 1000 og Lidl sætter varer ned, der er tæt på sidste holdbarhedsdato, så du dermed kan spare penge og støtte et godt formål på samme tid.

Tænk over portionsstørrelserne

Inden aftensmadsforberedelserne går i gang, skal du huske at tænke over, hvor meget du og resten af din familie spiser. Er der små børn i familien, skal nogle af portionerne selvfølgelig være mindre. Så husk på dette, hvis du altid ender med at lave en for stor portion ris eller spaghetti.

Udnyt resterne

Hvis du alligevel ender med at have rester tilbage fra aftensmaden, er det med at gemme dem! Skraldespanden kalder ikke på nykogte kartofler eller det sidste stykke kylling. Mange rester kan spises til frokost eller aftensmad igen den følgende dag. Flere fødevarer kan ligeledes opbevares i køleskabet i flere dage, så tjek dine fødevarers holdbarhed, inden du smider noget ud i skraldespanden næste gang.

Opbevar fødevarerne rigtigt

Det næste råd er også vigtigt. Tomater, som mange nok har stående i køleskabet, har faktisk bedst af at stå på køkkenbordet, eftersom de i køleskabet både mister smag og aroma. Hvis du samtidig tror, at bananers levetid forlænges ved en tur i køleskabet, tager du desværre fejl. Bananer skal nemlig opbevares i stuetemperaturer, da de modner hurtigere i køleskabet og danner brune pletter.

Tjek diverse apps

Har du brug for et hurtigt overblik over madvarers holdbarhed eller har lyst til en billig omgang take-away efter en travl onsdag, kan du også her bidrage til at undgå det store madspild. Med appen ”Holdbarhed” kan du finde over 600 forskellige beskrivelser af madvarers holdbarhed. Den populære app ”Too Good To Go” hjælper dig desuden med at finde billigt take-away eller lækre brød og kager fra bageren. Appen giver dig nemlig et overblik over bagerier og spisesteder, der tilbyder mad ved lukketid for helt ned til 20 kr. for at undgå madspild.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here